Svenskest Kristjan Kullamägi köpte Jan Björklunds skjorta – 42 000 kronor

0
155

Budgivarna slogs in i det sista om Jan Björklunds gamla skjorta på Tradera.

Budade högst gjorde Kristjan Kullamägi, 30, som fick köpa den för 42 000 kronor. – Jag träffade Jan nyss och hade skjortan på mig hela tiden, säger Kristjan.

Liberalernas partiledare Jan Björklund, 56, har haft sin blåa skjorta på sig under i stort sett hela valkampanjen. Faktiskt ända sedan försommaren, och den syntes även på valaffischer och i nästan alla intervjuer. I de sista partiledardebatterna bar han den i princip varje dag, alltid uppkavlad i ärmarna och instoppad i byxorna. Man kan säga att favoritskjortan och Jan var ett och att den på slutet nästan blev mer uppmärksammad än det som sades.

Jan Björklund: ”Min skjorta har varit med mig i denna kamp”

Kvällen innan valet lade Jan ut skjortan på annons i auktionssajten Tradera: ”Jag har med uppkavlade ärmar försvarat vår liberala samhällsmodell. Min skjorta har varit med mig i denna kamp,” stod det bland annat i annonsen. Pengarna ska Jan skänka till den antirasistiska stiftelsen Expo. ”Det är en organisation som i vått och torrt kämpar mot nationalismens unkna världsbild,” skriver han i annonsen.

Gustav Fridolin budade: ”Skjortan förtjänar en rejäl tvätt”

“När valrörelsen är över ska jag förbereda mig för att bli minister i en ny regering. Då fortsätter jag kampen i min kostym, och skjortan och jag får gå skilda vägar,” skrev Jan också i annonsen.

Sent under lördagen la Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin ett bud på 28 100 kronor vilket gjorde att han tog ledningen. Han skrev också på sin Instagram att han gärna skänker en slant till Expo samt att skjortan “förtjänar en rejäl tvätt”. Men redan dagen efter hade någon annan tagit ledningen med 28 600 kronor.

Kristjan betalade 42 000 kronor för Jan Björklunds skjorta

Den 10 september avslutades budgivningen och priset blev 42 000 kronor. “Grattis! Ett fynd,” skrev då Jan Björklund på Twitter. Vi har tagit reda på vem det är, och det är en kille vid namn Kristjan Kullamägi, 30, som jobbar med aktiehandel.

– Jag satt uppe valnatten och tittade och fick då höra om annonsen. Jag tycker att den står för en bra sak, gillade det han skrev om att kavla upp ärmarna och försvara vår liberala samhällsmodell, säger Kristjan. Sedan är det bra att pengarna går till välgörenhet.

Känner du till Expo som han skänker pengarna till?

– Nej, det kan jag inte påstå att jag gör, men jag litar på Jans omdöme. 

Kristjan la mellan 4-5 olika bud och hade också ett tak hur högt han kunde gå, men den summan vill han inte säga. 

Vad ska du göra med skjortan?

– Jag kommer att bära den vid väl valda tillfällen. Hoppas den passar i storleken bara, säger Kristjan.

När det stod klart att Kristjan vunnit budgivningen blev han direkt kontaktad av Jans pressekreterare som bokade en träffa med honom i riksdagshuset.

– Då blev det lite pirrigt, och kändes nästan overkligt, säger Kristjan.

Och den 12 september var det dags, Kristjan åkte till riksdagshuset för att träffa Jan Björklund på en fika och ta emot den blå och väl använda skjortan. 

Hur var träffen?

– Han var jättetrevlig och poängterade att skjortan var tvättad. Han sa också att den var large. När jag tog på mig skjortan var den aningen stor så jag får nog äta upp mig lite, säger Kristjan och skrattar. 

Fakta om Björklunds skjorta (från annonsen)

  • Antal tv-debatter: 12 
  • Färg: Blå 
  • Antal dagar i fält: 41 dagar 
  • Gillar: Tvättmaskiner 
  • Ogillar: Kavajer 
  • Antal sommartal: 3 stycken 
  • Storleken: “L (Såklart – varför skulle jag välja S eller M?)”

EXPRESSEN

JÄTA KOMMENTAAR

Please enter your comment!
Please enter your name here