Underrättelsechefen: Ryssland försöker påverka svenska valet

0
234

FOTO: Michael Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool / EPA TT Nyhetsbyrån

Ryssland investerar massivt för att påverka beslutsprocessen i länder som Sverige – och riktar in sig på valet nästa månad.

Det säger Estlands underrättelsechef Mikk Marran till Svenska Dagbladet.

Västalliansen Natos strategiska kommunikationscentrum Stratcom höll nyligen ett expertmöte om hur Ryssland försöker påverka den politiska debatten i andra länder, rapporterar Svenska Dagbladet

Experter, flera från de baltiska länderna, talade om hur Ryssland strävar efter att splittra och försvaga väst med metoder som desinformation och påverkansagenter. I fokus för de ryska ansträngningarna står just nu tre val i höst: Sverige den 9 september, Lettland den 7 oktober och mellanårsvalet i USA den 6 november.

Investerar långsiktigt

– Vi ser att Ryssland försöker påverka beslutsprocesserna i de europeiska länderna. Och för att åstadkomma detta har de investerat i nätverk av påverkansagenter. Alltså personer som kan använda sin status till att påverka politiska beslut, säger Mikk Marran, chefen för Estlands underrättelsetjänst, till SvD.

Han förklarar att Ryssland investerar på lång sikt i personer och grupper som kan bli användbara någon gång i framtiden. De ryska säkerhetstjänsterna söker därför till exempel unga politiker, affärsmän eller idrottsmän som de ger ekonomiska och andra fördelar i hopp om att dessa personer ska bli proryska och medvetet eller omedvetet tjäna ryska intressen.

Mikk Marran säger att Rysslands mål är att kunna påverka politiska val i västländerna “långt innan de äger rum”.

“Vaknat upp i sista sekunden”

Enligt Janis Sarts, som är chef för Stratcom i Riga, är årets amerikanska val viktigast för Ryssland. Det svenska valet har lägre prioritet, särskilt som ett svenskt medlemskap i Nato inte är en valfråga. Han anser också att Sverige har byggt upp en relativt stark förmåga att stå emot de ryska försöken att påverka.

– Sverige har vaknat upp i sista sekunden och hör i dag till de mer motståndskraftiga länderna i Europa, säger Janis Sarts till SvD. 

Stratcom i Riga är en av många västliga myndigheter och organisationer som arbetar med att kartlägga – och motarbeta – Rysslands påverkansstrategi.

EXPRESSEN

JÄTA KOMMENTAAR

Please enter your comment!
Please enter your name here