Vuxna i Estland har aldrig rökt så lite som nu

0
alp

FOTO: Owen Humphreys / PA Wire / Press Association Images

Svenska:

Vuxna i Estland har aldrig rökt så lite som nu. En undersökning av det estniska institutet för ekonomisk forskning avslöjar också att människor stöder hårdare restriktioner för rökning.

Medan institutets direktör, Marje Josing, släppte en granskning av regeringens alkohol- och punktskattpolitik, finns det främst goda nyheter om tobakspolitiken, öppnade hon presskonferensen om undersökningen av tobakskonsumtionen. Förresten, medan den tidigare undersökningen om alkohol och gränsöverskridande handel hade beställts av handelskammaren och industrin, var den nuvarande uppdraget av socialdepartementet.

Josing började med ett personligt minne från början av 1990-talet när hon gick med i Ekonomiska institutet. “Det var omöjligt att se någonting under mötena på kontoret för institutets dåvarande chef. Det fanns så många rökare, “mindes hon.

Många situationer ansågs ganska normala för 20 år sedan – Rökning på kontoret, ombord på flygplan, på restauranger – är inte längre tänkbart idag. Detta visar förbättringen av människors attityder och medvetenhet, sa Josing. Det visar också att statens ganska enkla politik att begränsa tobaksförsäljningen och tillgång till den har varit effektiv, tillade hon.

Tjugotvå procent av Estlands vuxnaboende eller drygt en femtedel var rökare år 2016. För att jämföra var andelen rökare 26 procent 2014, men så hög som 34 procent tillbaka 1979.

Det är intressant att rökning har minskat betydligt bland männen under de senaste 20 åren, den har kvar på ungefär samma nivå bland kvinnor.

Estlands invånare röker i allmänhet mindre än EU-genomsnittet. De som gör inte är lika intensiva rökare som i Europa. Medan vi konsumerar färre vanliga cigaretter än övriga Europa, är det mer aktivt att experimentera med alternativa tobaksvaror, särskilt med e-cigaretter, vilket kan förväntas från ett e-land. Till exempel försökte 11,2 procent av befolkningen e-cigaretter. Sammanlagt har mer än en femtedel av befolkningen använt e-cigaretter, som rankar Estland fjärde bland EU-länderna.

Med tanke på att ett paket med genomsnittliga pris cigaretter kostar 3,23 euro år 2016, en rökare som konsumerar ett paket per dag tillbringade 1 175 euro på cigaretter årligen. Denna summa är jämförbar med en bekväm resa utomlands eller mer eller mindre genomsnittlig nettolön. Men när man jämför priset på en genomsnittlig cigarettpaket med ett paket smugglade cigaretter, är de senare mycket billigare – ungefär 1,92 euro.

Eftersom pristaket är märkbart är andelen smugglade cigaretter på marknaden fortfarande mycket hög på ungefär 20 procent. Jämfört med 2015 när ämnet studerades sist har marknaden för olagliga cigaretter faktiskt ökat med en procentenhet.

Inköp av cigaretter utomlands har också ökat: medan 13 procent av rökarna tog cigaretter från utlandet 2015 var andelen 27 procent år 2016. Aktiv gränsöverskridande handel med Lettland har tydligt ökat andelen.

Josing sa att folk huvudsakligen besöker Lettland på grund av billigare alkohol, men cigaretter köps också oftare. “Som en trend är det naturligtvis störande. Det bör övervakas, “sade hon och tillade att Estland skulle kunna höja sin tobaksskatt om det inte fanns någon gränsöverskridande klass.

“Eftersom den smugglade cigarettmarknaden har ökat och gränsöverskridande handel också, bör vi vara försiktiga och inte skynda med att höja skattesatserna,” förklarade hon.

En av slutsatserna i undersökningen var att tobaksvaror är lättillgängliga i Estland.

Enligt affärsregistret var det 2.555 detaljhandelssäljare av tobaksvaror i Estland i juli 2017. Antal tobaksvaror ökade med 48 inom ett år.

JÄTA KOMMENTAAR

Please enter your comment!
Please enter your name here