Skall aktieägarna i Eesti Maja AB betala för något som inte gynnar dem?

0
5953

På sverigeesterna.se websida finns en artikel från Sirle Sööt där hon menar att konstnärer från Scala teater är nu övertalade om att det gamla arkivrummet skall stanna kvar hos REL. Motiveringen till detta är att tiden inte är mogen än till att ge det som arkiverats till Estland och att elever från Estniska Skolan skall använda material till olika skolarbeten etc. Det blir aldrig så och arkivet saknar ventilation (luft).

Något som är mycket intressant är att i artikeln har Sirle Sööt eller Taave Sööt Vahermägi (Estniska Husets VD) lovat att Scala teater får ett nytt omklädningsrum intill. Frågan är bara vilket rum och vem som betalar för ombyggnationen? REL eller Scala teater? Som det ser ut idag blir det aktieägarna i Eesti Maja AB som får betala för renovering av lokaler till Scala och med andra ord betala för något som REL bör betala för. På det sättet gynnar man endast REL och utnyttjar Eesti Maja AB’s kassa.

Att delar av styrelsen i Eesti Maja AB tillgodoser släktningars eller deras egna föreningarnas behov för andras pengar är både oacceptabel och straffbart. Estniska Huset har redan kontaktat byggföretag för att begära in offerter för den nya lösningen enligt artikel av Sirle Sööt. Skulle inte Estniska Husets styrelse använda pengar till att förbättra hela husets fortfarande bristfälliga delar? Måste olika släktskap och familjeförhållanden utnyttja kapitalet som tillhör aktieägarna för att berika sina släktingar? Kanske kunde REL efterfråga om pengar för renoveringen direkt från Estland? Dessa personer från REL har erfarenhet av det och har gjort efterfrågningar för att få pengar till arkivrummets hyra.
I övrigt är sverigeesternas arkiv en mycket viktig del att värna om. Men hur? Under vilka villkor och vem skall stå för kalaset? Ventilationsdelen måste också byggas då den förra drog in avgaser rakt in i arkivet från gatan.

 

 

Originalartikeln (2 juni 2018): https://sverigeesterna.se/2018/06/02/rel-arhiivil-on-lootus-stockholmi-eesti-majja-jaada/

JÄTA KOMMENTAAR

Please enter your comment!
Please enter your name here